IP kamera nedir diye soranlar ve araştıranlar bu yazıda az da olsa bir fikir sahibi olabilecek ve hangi güvenlik kamera çeşidi alması gerektiğine karar verebilecektir. IP ve kamera sistemlerinin detaylarına girmeden son kullanıcı için basit, teknik detaylara fazlaca inmeden ve anlaşılır bir dil kullandık.
Temel olarak ip ve kamera aslında farklı alanlardaki iki teknoloji diyebiliriz. IP bir haberleşme protokolü ve standardı iken, kamera donanımsal bir cihazdır. Etrafımızda ip protokolünü kullanan birçok cihaz bulabilirsiniz. En basit olarak evimizdeki bilgisayar, elimizdeki telefon, karşımızdaki ip tv bunlardan bazılarıdır. IP (internet protokolü) cihazların birbiri ile haberleşmesinde aynı dili kullanmalarına olanak sağlar. IP kameralar da bu teknoloji ile diğer cihazlarla (bilgisayar, ip tv, v.b.) haberleşebilmektedir.
IP kamera içerisinde bulunan ethernet kartı ile bunu sağlamaktadır. Bu kart wireless dediğimiz kablosuz kart da olabilir, UTP bağlantı dediğimiz kablolu kart da olabilir. Yani kablosuz kameralar ile ip kablolu kameralar aynı haberleşme dilini kullanmaktadır.
IP Güvenlik kamera fiyatları için tıklayın..
IP Kamera mı AHD kameramı ?
IP kamera AHD kamera çeşitlerine göre birçok avantajı mevcut olup, tek dezavantajı fiyatıdır. AHD güvenlik kamera çeşitlerine göre ip kamera daha pahalıdır. Ancak buna rağmen, genişletilebilmesi oldukça basit, bağlantı imkanları kolay (sadece POE için) güvenli kamera sistemleridir. AHD kameralar DVR cihazı kullanmakta olup, DVR cihazının video in girişi kadar bağlanabilmektedir. Bu da en fazla 48′ dir. Ip güvenlik kameraları ise NVR cihazına bağlanmakta ve 256′ kamera sayısına kadar desteklemektedir. IP kameralar çok yüksek çözünürlükte kayıt yapabilmesi nedeniyle özellikle büyük firmalarda tercih edilmektedir. Bütçeniz yeterli ise ip kamera sistemlerinin yeterli değil ise yüksek çözünürlüklü AHD güvenlik kameralarının tercih edilmesi gerekir.
POE IP Kamera Nedir ?
POE; power over ethernet teriminin kısaltmasıdır. Yani ethernet üzerinden elektrik sağlanmasıdır. Bu da standart olarak 802.3af’ nin karşılığıdır. Bu standardı destekleyen ip kameralar POE IP kamera sistemleridir. IP kamera 8 uçlu bakır cat5-6-7 çeşidi kablo ile sisteme bağlanmaktadır. Normal şartlarda ip kamera bu 8 ucun sadece dört adedini kullanmaktadır. Diğer dört adet uç haberleşme için kullanılmamaktadır. IP kameraların güç ihtiyacını sağlamak için kalan 4 uç 12v elektrik ihtiyacının giderilmesi için kullanılmaktadır. POE ip kameralarda bunun için ayrı bir güç kaynağına ihtiyacınız yoktur. POE switch satın alınıp POE ip kamerayı doğrudan POE switch’ e bağladığınızda otomatikman 12v sağlamış olursunuz. Ancak elinizde poe switch yoksa ve ip kamera poe desteklemiyorsa işte bu durumda ayrı güç kaynağı kullanarak ve kalan 4 ucu bağlayarak ip kamera için güç sağlamış olursunuz.
Farklı Güvenlik Kamera Çeşitlerini Aynı Sistemde Kullanabilirmiyim ?
Örneğin elinizde mevcut bir sistem var ve bu sistem AHD yani analog bir güvenli kamera sistemi. Şimdi bu sisteme bir ip kamera takmak isterseniz bunu çeviriciler aracılığı ile yapabilirsiniz. Böylece ip kamerayı DVR cihazına da bağlayabilirsiniz. Bunun dışında eğer elinizde POE switch var ise ama ip kameranız POE değilse yine çevirici kullanarak poe olmayan bir ip kamerayı poe bir switch’ e bağlayabilirsiniz. Bunu özellikle ip kamera fiyatları nın yüksek olduğu durumlarda kullanılabilir. Çünkü çeviriciler 40-50TL arasında iken poe güvenlik kameraları poe olmayan ip kameralardan 200-400TL arasında daha pahalıdır.
Sonuç:
Eğer büyük bir güvenlik kamera sistemi kurmak gerekiyor, bir kampüs veya birden fazla binanın yer aldığı bir alana tek bir sistem kurulacak ise ve yüksek çözünürlükte kayıt yapılmak isteniyor ise ip kamera sistemi tercih edilmelidir. Ancak 3-4 kameranın kurulacağı, çok yüksek çözünürlükler istemeyen durumlarda AHD kamera sistemleri kullanılabilir. Bizler Aydın Bilişim Güvenlik olarak, ip kamera sistemlerini bütçe elverdiği durumlarda tercih edilmesini tavsiye ediyoruz.