Bilgisayarcı Kimdir ?

Bilgisayarcı Kimdir ?

Şu mu, bu mu o mu bilgisayarcı, peki doğrusu kim bilgisayarcı. Evet, bir terim var dilimizde pelesenk olmuş “BİLGİSAYARCI”. Bu terimi bazen farklı dillere çevireyim diyorum ama bulamıyorum.  Aşağıda Google translate i kullanarak çevireyim dedim .Ama o bile çeviremedi.

bilgisayarcı
bilgisayarcı

inanmıyorsanız deneyin.

Çünkü böyle bir kelime ve böyle bir meslek YOK. Bilgisayarcı bizim kafadan uydurduğumuz bir terim. Ve biz bu terimin altına o kadar çok şey sığdırıyoruz ki. Bilgisayarcı denildiğinde aşağıdakileri yapabilecek birisi geliyor bizim ülkemin güzel insanının aklına.

  • Bilgisayar tamir eder,
  • Sunucu (farketmez IBM miş Dell miş HP miş SUN mış) tamir eder,
  • Ekran onarır (ister LCD ister tüplü yine farketmez)
  • Lehim makinası ile anakarttaki tüm chipleri değiştirir (maşallah elektronikçiden bile iyi olacak)
  • Yazılım yapar (farketmez, C de yapar PHP de yazar, Pyton ile şifre de çözer, firmanın kullandığı yazılım ne ise onu da bilir kurar, kullanır, yedekler)
  • Veritabanı yönetir. (MSSQL, MySQL, hepsi.)
  • Photoshop da resim düzenler.
  • After Affect de video kurgular.
  • Network tasarlar ve kurar, router yönetir, switch bağlar, firewall kurar.
  • Web sayfası yapar, SEO nun da kralını yapar.
  • Yapar
  • Yapar
  • …………

Evet gördüğünüz gibi bir bilgisayarcı ne yapmaz ki. Oysa gelişmiş ülkelerde, teknolojiyi geliştiren ülkelerde yukarıdaki her bir kalem için farklı meslek ve uzmanlık bulunmaktadır. Örneğin bir grafik tasarımcısı Photoshop u bilir başka bir fotoğraf editörünü söylesen bilmez. Ama o photoshop u öyle bilir ki onu bilmek zaten başlı başına bir başarı getirir. Ülkemizde maalesef bu durum bir kelime içerisinde all in one şeklinde “bilgisayarcı” terimine gömülmektedir.  Oysa bir laptop ın ekranını değiştiren donanımcı, ibm bir sunucuda raid 5 yapısını yapıp üzerine Centos sunucusunu kurması mümkün değildir. Sunucularda bile Windows server uzmanları başka, Linux uzmanları başkadır.

Bilgisayarcı Kimdir ?

Peki biz bilgisayarcı dediğimizde ne anlamalıyız. Bilgisayarcı denildiğinde laptop veya masaüstü bilgisayarın basit donanımlarını bilen, bunlardan hangisinin arızalı olduğunu tespit edebilen, Windows işletim sistemlerine hâkim, ofis programlarını kurabilen birisi anlaşılmalıdır. Bu nedenle de bu arızalara müdahale fiyatları düşük olmaktadır. Ana ülkemiz insanları bir sunucu tamirini de bir masaüstü tamiri şeklinde gördüğünden söylediğimiz fiyatları uçuk bulmaktadırlar. Oysaki bu alanlar uzmanlık alanlarıdır. Mahallenizdeki bilgisayarcı, mouse satan amca bu sunucuları serverları tamir edemez. Bunun için iyi bir birikim, tecrübe ve bazen sertifika gerekir.

Aydın Bilişim

Bilgisayar Teknik Servis ve Desteği ile Darıcada.

İletişim

Teknolojik ülkelerde bilgisayarcılar(!) aşağıdaki temel kategorilere ayrılır. Temel kategoriler dememin sebebi bu kategorilerin alt kategorileri de mevcut. Ama yazımızda buna değinmeye gerek yok.

  1. Sistem Yöneticisi (System Management Administrator)
  2. Network System Administrator (Ağ Yöneticisi)
  3. Donanımcı (Computer Repairer)
  4.  Programmer (yazılımcı)

Sonuç olarak; ülkemiz her  şey de olduğu gibi bu terimde de çok işi az paraya halledelim anlayışıyla hepsi bir arada bir meslek ortaya çıkarmışlardır. Başarılı da olmuşlardır. Bizler Aydın Bilişim olarak bünyemizde sistem yöneticisi, network sistem yöneticisi, bilişim güvenlik uzmanı ve bilgisayar tamircilerini bulundurmaktayız. Darıca bilgisayarcı denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi olmayı başaran Aydın Bilişim Emek mahallesinde hizmetinizdedir.

About The Author

Leave Comment