Bilgisayar bakım anlaşması özellikle orta seviye KOBİ’ lerin tercih ettiği bir dış kaynak kullanımı (outsourcing) yöntemlerinden birisidir. Bu şekilde işletme kendi işine odaklanırken bilişim hizmetlerini anlaşma yaptığı başka bir yüklenici firma üzerinden karşılamakta ve bunun yanında maliyeleri de düşürmektedir.
0 543 637 27 29
Yıllık bakım anlaşmalarımız ile tanışın. Bilişim alanında profesyonel destek alırken işinize odaklanacak zaman kazanın.
1) İşletme Açısından Bilgisayar Bakım Anlaşması nın Avantajları:
Maliyetleri Düşürür:
İşletme bilişim hizmetlerini farklı bir firma üzerinden alarak öncelikle bünyesinde bulunduracak çalışan ve alet/cihazların maliyetinden kurtulmaktadır.
Seçenekler Sunar:
İşletme yaptığı anlaşma çerçevesinden yüklenici firmadan istediği kadar hizmet alma veya seçme şansına sahip olabilmektedir. Örneğin bilgisayarları bakım anlaşmasına koyarken daha az arızalanan yazıcıları bakım anlaşması kapsamına almayarak opsiyonlu bir avantaj elde etmektedir.
Zaman Kazandırır:
İşletme bakım anlaşması dışında kalan durumlar için bir piyasa araştırması yapmak yerine mevcut hizmet aldığı yüklenici firma üzerinden de ihtiyacını karşılayabilmektedir. Böylelikle zamandan ve paradan tasarruf sağlamaktadır.
Bilgi Güvenliğini Sağlar:
Özellikle ticari sır kapsamına giren bilgilerin güvenli için işletme ve yüklenici firma arasında “gizlilik sözleşmesi” yapılarak bilgi güvenliği konusunda taahhütler alınmaktadır.
Ödeme Kolaylığı Sağlar:
Anlık hizmet alımında ödeme anlık beklenirken, bilgisayar bakım anlaşması yapılması durumunda ödemeler esnetilebilir aylık/yıllık hakkedişler şeklinde olmaktadır..
2) İşletme Açısından Bilgisayar Bakım Anlaşması nın Dezavantajları:
Anlaşma Kapsamı Dışında Kalmak:
Yapılan bakım anlaşmasının çerçevesine girmeyen durumlarda işletme yüksek maliyetlere katlanmak durumunda kalabilir.
7/24 Müdahale Sorunu:
İşletme 7/24 kapsamında bir bakım anlaşması yapması durumunda maliyeti artıracaktır. Bu nedenle bu opsiyondan vazgeçecektir. Bu durumda da 7/24 çalışan sistemlerde mesai dışı arızalarda yüksek faturalar ortaya çıkacaktır. Ancak kendi çalışanı olması durumunda bunu maaş ile karşılayabilecektir.
Bilgisayar Bakım Anlaşmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Donanım Envanteri Çıkarmak:
Öncelikle bilişim alanındaki ihtiyaçları doğru tespit etmek gerekir. Ne kadar bilgisayar, sunucu v.b. donanımların bulunduğu bilinmeli ve bir envanter çıkartılmalıdır. Daha sonra bu donanımlardan acil müdahale gerektirenler belirlenerek bakım anlaşmasında bunun için özel madde yazılmalıdır.Bakım anlaşmasına alınamayacak örneğin CNC cihazı gibi makinalar için alternatif yöntemler bu aşamada belirlenmelidir.
Nadir Arıza Yapanları Listeden Çıkarmak:
Eğer en son ne zaman arızalandığını hatırlamadığınız bir donanım var ise bunu bakım anlaşması kapsamı dışında tutabilirsiniz. Böylelikle listedeki donanım sayısını azaltır, herhangi bir arıza durumunda ayrı faturalandırarak onarımını yaptırabilirsiniz.
Bilgi Güvenliğini Sağlamak:
Anlaşılan yüklenici firmayı iyi tanımak gerekmektedir. Referanslarını incelemek gerekir ise telefon ile ulaşarak bilgi almak faydalı olacaktır. Bunun yanında “Gizlilik Sözleşmesi” yapılarak erişilen bilgilerin 3. Taraflar ile paylaşılmayacağını teminat altına almanızı öneririz.
Yeterlilik ve Yetkinlik:
Alacak olacağınız bilişim hizmetinin çerçevesi kapsamında yüklenici firmanın yeteneklerini ve kabiliyetlerini iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Örneğin Linux tabanlı bir sunucunuz var ise Linux sistem yönetici yeteneğine sahip bir çalışanı bulunan firma ile anlaşmanızı önermekteyiz.